Arthur Venhoven

De functie van Uitgever is juist creatief

“Er werken hier heel veel slimme en inspirerende vrouwen. Ik zie bijvoorbeeld veel vrouwelijke leidinggevenden om me heen. Voor de rest wil ik zeker geen onderscheid maken tussen vrouwen en mannen, want er werken hier gewoon veel intelligente mensen die enorm gedreven zijn in hun vak” aldus Arthur Venhoven, Senior Uitgever Moderne Wiskunde. Arthur werkt inmiddels 7 jaar voor Noordhoff. Hij woont in Den Bosch en werkt in Groningen. Wellicht niet een heel vanzelfsprekende woon/werkcombinatie. Maar wat als je je werk nou écht heel leuk vindt? Dan leg je een paar keer per week die 236 km (enkele reis) af.

Op maandag stapt hij om 6 uur in de trein. Laptop, koffie, wifi: check. Het recept voor een treinforens. “Tegen de tijd dat ik op kantoor ben, heb ik al veel werk kunnen verzetten”. Gelukkig ervaart hij het reizen niet als onprettig. “Noordhoff geeft mij veel vrijheid om mijn dag in te delen” vertelt Arthur. “Ik ben 2 tot 3 dagen per week in Groningen en dan maak ik ook lange dagen. Tegelijkertijd voel ik de vrijheid om dan bijvoorbeeld op woensdagmiddag te gaan hardlopen. Dan klap ik daarna de laptop gewoon weer open. Want ja, wat is werktijd? We werken tegenwoordig zo flexibel”.

Niet te serieus
Werk je met Arthur samen, dan weet je dat waar hij aanschuift er ook veel gelachen wordt. Hoe meer er gelachen wordt op een dag, hoe beter. “Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Mensen die nieuw binnen zijn, laat ik weten dat niet alles heel serieus hoeft te zijn. Ik vind het belangrijk dat nieuwe collega’s zich extra welkom voelen, ook door even te lachen. Tegelijkertijd ben ik wel iemand die veel van andere mensen verwacht en de lat hoog legt.”

Een tikkeltje degelijk
“Bij Noordhoff willen we altijd de beste zijn, we zijn enorm gedreven. Daar herken ik mezelf ook in, ik ben een streber en competitief. Ook is Noordhoff een tikkeltje degelijk. Maar dat mag ook best, we gaan voor bewezen kwaliteit”. De bevlogenheid ziet Arthur terug bij collega’s en dat kan ook wel eens doorslaan. “Iedereen heeft overal een mening over. Dat werkt niet altijd even efficiënt. Maar ja, het levert wel een goede discussie op.”

Kansen pakken
Arthur heeft al een mooi carrièrepad binnen Noordhoff bewandeld. Soms heeft hij gesolliciteerd, een andere keer werd hij gevraagd voor een functie. Maar hoe kwam dat zo? “Als een functie me gemakkelijker afging, dan nam ik er extra projecten bij. Soms nam ik ook wel eens taken waar van iemand anders. Zo kon ik laten zien dat ik een andere functie aan kon en zo kon ik doorgroeien. En natuurlijk is het me ook telkens gegund om de volgende stap te zetten”. Genoeg ambitie dus.

Het verschil maken voor het onderwijs in Nederland
Na zijn master Geschiedenis kon Arthur ervoor kiezen om de eerstegraads lerarenopleiding te gaan doen of om te gaan werken bij Noordhoff. Hij heeft, na een stage, heel bewust voor Noordhoff gekozen. Hij is hier met het onderwijs bezig, maar dan op een creatieve manier. We zijn wel benieuwd wat de functie van Uitgever creatief maakt. “Denk bijvoorbeeld aan conceptontwikkeling: je gaat een (digitale) leeroplossing vormgeven. Daar komt veel creativiteit bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat een leeroplossing de leerling boeit, maar dat de docent ook de juiste kennis kan overdragen? Daarnaast kijk je naar de propositie van de leeroplossing en hoe we producten in de markt zetten. Hierbij is onder andere de samenwerking met Marketing en Sales belangrijk. Maar je bent ook druk met veel andere zaken, zo houd je je bezig met de financiële kant van het verhaal dus met budgetten en omzetten die gepaard gaan met een bedrijf van deze grootte. Soms ben je op strategisch niveau aan het schakelen over projecten die marktgroep overstijgend zijn. Zo ben ik Business Owner van Examensprint: digitale examentrainer voor eindexamenleerlingen”.

Arthur geeft aan dat de ‘Excel-sheets’ of ‘Power BI rapportages’ soms wat droge informatie zijn, maar dat je altijd weet waar je het voor doet. “Onderwijs is één van de belangrijkste onderwerpen in de maatschappij. Je zorgt ervoor dat docenten gebruik kunnen maken van goed lesmateriaal en daarmee draag je eraan bij dat leerlingen elke dag een beetje beter worden in hun vakken. Dat faciliteren wij. Zo kun je hier iedere dag het verschil maken voor het onderwijs in Nederland”.

Fysiek kapot gaan & borrelen
Er wordt bij Noordhoff hard gewerkt, maar er is ook genoeg tijd voor ontspanning. Arthur: “Elke dinsdag ga ik samen met een aantal collega’s sporten. Vaak doen we een lesje GRIT, een High-Intensity Interval Training, tijdens de lunchpauze. Even fysiek kapot gaan en daarna ben je weer fris op kantoor.  We sporten bij Noordhoff sowieso veel samen. Voetbaltoernooi, bootcamp, (tafel)tennissen, beachvolleybal…. En we borrelen best regelmatig. Dat organiseren collega’s onderling. Dat zegt ook veel over de sfeer, dat mensen donderdagmiddagborrels regelen omdat ze het leuk vinden”.

Wil je een keer mee borrelen met de collega’s van Noordhoff? Op donderdagmiddag zul je altijd collega’s treffen bij Café Merleyn in Groningen.

Arthur is zeker niet de enige collega die van ver komt. Zo vertelt Agnes in haar testimonial waarom zij vanuit Gouda op en neer reist.