Esther van Rhijn

Mijn trots wordt nóg groter als ik van studenten hoor dat ze er veel aan hebben gehad.

Esther van Rhijn is al meer dan twintig jaar werkzaam bij Noordhoff hoger onderwijs. Ze begon als editor, werd later projectleider en is nu alweer vele jaren uitgever voor de lerarenopleidingen en sociale studies. Het mooiste aspect van deze baan vindt ze de wetenschap dat ‘haar’ leermiddelen bijdragen aan de vorming van toekomstige professionals in onmisbare beroepen.

Goed onderwijs gaat een leven lang mee

Ik hou van taal, organiseren en plannen. Én van onderwijs: ik kom uit een onderwijsfamilie. Zo was mijn overgrootvader schoolhoofd en mijn moeder kleuterleidster. Ik heb zelf erg goede herinneringen aan mijn schooltijd. Opeens iets kunnen wat je eerst nog niet kon: lezen, schrijven, iets vertellen in een andere taal – magisch! Goed onderwijs is zo vormend en waardevol, daar grijp je de rest van je leven op terug.

Nieuwe ideeën opdoen

Regelmatig bezoek ik hogescholen – fysiek of online. Door de lerarentekorten hebben docenten het niet altijd makkelijk, maar toch voel ik in de gesprekken met hen zoveel liefde voor hun vak en betrokkenheid bij de studenten. Daar haal ik heel veel energie uit. Met die docenten bespreek ik wat er leeft in hun vakgebied en waar behoefte aan is. Dat kan een nieuw boek zijn, maar ook een idee of vraag over digitaal leren. Als een bepaald thema op meerdere scholen wordt genoemd, ga ik kijken hoe we dat kunnen verwerken tot een nieuw leermiddel.

Technologie als studentondersteuning

Ook in het uitgeversvak wordt gezocht naar manieren om nieuwe technologieën in te zetten. Ik volg de ontwikkelingen met heel veel belangstelling. Hoe meer technologie kan worden ingezet om studenten écht te ondersteunen, hoe waardevoller. De behoeften van studenten moeten hierin leidend zijn. Ik ben ook gefascineerd door ontwikkelingen als AI en de mogelijkheden en uitdagingen hiervan voor het onderwijs!

Trots op elk nieuw boek

Met een nieuw boek zijn we zo anderhalf, twee jaar bezig voor het verschijnt. Als het er dan is, ik het in handen kan houden en zie hoe mooi het is geworden, ben ik altijd enorm trots. De wetenschap dat het boek gebruikt gaat worden door toekomstige docenten, meesters, juffen en sociaal werkers vind ik heel inspirerend. Mijn trots wordt nóg groter als ik van studenten hoor dat ze er veel aan hebben gehad. Soms hoor ik dat ze een bepaald boek ook na hun afstuderen nog in de kast hebben staan – dat voelt als de kroon op ons werk!

Wil je meer weten over werken bij Noordhoff? Kijk dan even rond op onze website, volg ons op LinkedIn of lees de verhalen van andere collega’s.