René Woestenenk

Ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik dat bij Noordhoff gevonden heb.

René Woestenenk werkt in zijn rol als business controller nauw samen met collega’s van allerlei afdelingen binnen Noordhoff. In dit verhaal lees je waar hij zich mee bezighoudt en hoe hij vanuit de afdeling Finance & Control bijdraagt aan de uitvoering van onze missie. 

Wat doe je als business controller? 

“Het team van business controllers voert de planning- en controlcyclus uit. Daarnaast maken we ook deel uit van de leadership teams van de verschillende marktsegmenten. Dit betekent dat we meedenken over de strategische en tactische keuzes van Noordhoff. In mijn geval doe ik dat voor onze activiteiten in het voortgezet onderwijs.”

Hoe ben je in deze rol gegroeid?

“Na mijn studie bedrijfskunde ben ik werkzaam geweest als financieel consultant, vaak bij bedrijven die in zwaar weer verkeerden. Dit was een zeer interessante en leerzame periode, waarbij ik ook de opleiding tot Register Controller (EMFC) heb afgerond. De keerzijde was dat ik de halve dag in de auto zat en zeer onregelmatig werkte.  

Na ruim tien jaar als consultant, zocht ik een duurzamere baan. Iets kunnen opbouwen in werk waar je voldoening uithaalt, daar was ik aan toe. Ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik dat bij Noordhoff gevonden heb. Het werk is interessant en zinvol. Inmiddels ben ik neergestreken in een klein dorpje hier vlak bij de stad en kan ik met de fiets naar m’n werk. Ik pak bijna nooit meer de auto.” 

Hoe draag jij als business controller bij aan Noordhoff?

“De educatieve markt is aan verandering onderhevig en wij proberen mee te veranderen. Dat is ook nodig als je het onderwijs wilt blijven verbeteren. Het is niet alleen maar een kwestie van leerboeken maken: digitale leermiddelen zijn minstens zo belangrijk. Traditionele en moderne leermiddelen zijn ondersteunend aan elkaar en daar willen we nog meer uithalen. 

Als business controller help je mee Noordhoff in de juiste richting te sturen. Je stelt budgetten op, maakt rapportages en monitort de financiële gezondheid. Daarnaast toets je de financiële haalbaarheid van nieuwe initiatieven zoals bijvoorbeeld het lanceren van nieuwe leermiddelen en edities.” 

In hoeverre werk je samen met andere afdelingen binnen Noordhoff?

Het mooie aan de functie is dat je met collega’s van alle onderdelen van de onderneming samenwerkt. Je beheert veel zaken en overziet hoe de organisatie werkt. De ene dag spreek je met onze collega’s van supply chain over de voorraad en met onze uitgevers over de verwachte verkopen. Een dag later praat je met een projectmanager over kostenbeheer en met het managementteam over aanbestedingen. 

Welke kwaliteiten moet iemand in jouw functie hebben?

Ik geloof dat je benaderbaar en open moet zijn. Je hebt een bewakende rol, bent met allerlei verschillende afdelingen in gesprek en geeft advies. Daarom heb je ook overtuigingskracht nodig. Het bedrijf vaart voor een deel op mijn advies. Dat advies moet je stevig kunnen onderbouwen. Je werkt met cijfers, maar net zo veel met taal. 

Wat maakt Noordhoff nou Noordhoff?

“Onze mensen hebben een passie voor onderwijs! Dat geldt voor zowel onze collega’s als de auteurs waar we mee samenwerken. De ontwikkeling van de leermiddelen gaat ons aan het hart. We denken daarbij graag mee over hoe we verbeteringen en innovaties kunnen realiseren. Ik ben benieuwd naar welke creatieve projecten we de komende jaren kunnen opzetten om het onderwijs te verbeteren en vooral ook hoe finance kan meehelpen om die uit te voeren.”

Wil je meer weten over werken bij Noordhoff? Kijk dan even rond op onze website, volg ons op LinkedIn of lees de verhalen van andere collega’s.